Водно спасяване / Vodno spasiavane /

Сайт за спасители, проблеми и въпроси свързани с водното спасяване по Черноморското крайбрежие и плажовете

Морски възли в употреба във водноспасителната практика

Posted by Жоро & Жоро on октомври 22nd, 2009

Съществуват десетки видове възли. Те се използват в морската практика от моряци, рибари, ветроходци и др. Във водноспасителната практика се прилагат някои от тях. Те са изложени по долу.


Съединителни възли

Съединителните възли се използват за съединяване на две въжета.

Прав възел

Прав възел


Прав възел – използва се за съединяване на две въжета с еднаква дебелина. Във водноспасителната практика приложението му е за свързване например на двата края на скъсано спасително въже. Недостатък на правия възел е трудното му развръзване след намокряне.


Шкотов възел

Шкотов възел


Шкотов възел – това е разновидност на правия възел. Може да се използва се за съединяване както на две въжета с еднаква дебелина, така и за съединяване на две въжета с различна дебелина. Той е по-стабилен като възел.


Брамшкотов възел

Брамшкотов възел


Брамшкотов възел - използва се за съединяване на две въжета с различна дебелина. Отличава се от шкотовия по това, че краят на едното от въжетата се прекарва два пъти през ухото. Много стабилен възел.Плосък възел

Плосък възел


Плосък възел – използва се за съединяване на две въжета както с еднаква, така и с различна дебелина.Рифов възел

Рифов възел


Рифов възел – той също е разновидност на правия възел. Краят на едното от въжетата е сдвоен и така е вкаран в ухото. Това дава възможност възелът да бъде развързан лесно, като се дръпне свободният край.Възли правещи се с едно въже

Моряшки възел

Моряшки възел

Моряшки (спасителен) възел – Това е възел с който на въже без ухо може да се направи такова. С този възел човек може да се завърже за въже, ако има свободния му край. Спасителят го използва както за направата на гашата, на спасителното въже, така и евентуално, за да се завърже във водата за подаден му край на въже.

Примката (ухото) при моряшкия (спасителен) възел е незатегаема.Кръстат възел

Кръстат възел


Кръстат възел – използва се за връзване на въже за скоба, халка или колона. Двата края ня възела излизат в различни посоки.
Рибарски възел

Рибарски възел

Обикновен рибарски възел – използва се за връзване на въже за скоба, халка, шамандура.Двоен рибарски възел

Двоен рибарски възел

Двоен рибарски възел – използва се както обикновеният рибарски възел, а също за връзване на котва, където има голямо триене.

Разликата е в това, че през халката (примерно) се правят две намотки за по-голяма здравина, след което се прави задържаща наметка.


Лодъчен (буксирен) възел

Лодъчен (буксирен) възел


Лодъчен (буксирен) възел – в спасителната практика се използва за влачене на буксир на лодки. Този възел е здрав и в същото време може да бъде развързан незабавно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline